Bokmässan 2019 – en het succé för Koha

Image Editor


Torsdag och fredag 26-27/9 var det branschdagar på Bokmässan i Göteborg. Vi var där och deltog, för första gången. Och det blev succé

En liten monter, långt in i bokmässan, nära Biblioteks- och berättarscenen. Klockan är 9 och Bokmässan öppnar sin första dag.

Lång kö

2 minuter efter att öppnadet stod folk i kö i vår monter för att fråga om Koha och få svar på sina funderingar.

Vi hade fullt, under bägge dagarna. Kommuner som ville veta hur det gått för andra kommuner, regioner som funderade på att göra som Region Västmanland och skolbibliotek som sökte kostnadseffektiva lösningar.

Region Västmanland presenterar

Karin Engström

En viktig del på Bokmässan var när Karin Engström från Region Västmanland berättade för branschkollegor om sina erfarenheter från det pågående Koha-projektet. Hon stod på Biblioteks- och berättarscenen alldeles mitt emot vår monter, inför ett välbesökt auditorium.

Koha är hett

För oss blev det tydligt att Koha är hett! Intresset är stort, frågorna många, och erfarenheter från lyckade implementationer börjar komma in.

Antalet installationer ökar snabbt.

För 3 år sedan fanns Koha i ca 10 installationer i Sverige, vid årskiftet 2019/2020 kommer det att vara ca 150. Folkbibliotek, akademiska bibliotek, specialbibliotek och skolbibliotek. Och – om vi får skryta lite – de flesta av dessa har vi fått förmånen att installera.

Bokmässan gav mersmak – vi ses nästa år igen!
Hillar Loor
2019-09-28